Nedanstående uppgifter grundar sig på gamla kartor, bilder och skrifter men också från ett barnbarn till Knihsfar.


Gamla Knihsgården låg mellan Dalagatan och Skolgatan och gränsade mot Lundins Snickerifabrik som låg efter Vasagatan. Den byggdes upp av Knihsfar - som han i dagligt tal kallades - . Han och hustrun fick två söner, Olle och Gustav.


Historian förtäljer att Knihsfar köpte upp all mark i Rättvik i slutet av 1800-talet. Det var när tågförbindelsen till Rättvik var på gång. Bönderna runt omkring uttryckte sin förvåning och tyckte att "vad ska du med all denna mark till? Det är ju bara sand på hela området och det går ju inte att odla någonting där...", tyckte dom. Sedan började han dela upp området i vägar och tomter som han sedan förmodligen sålde, gatorna skänktes så småningom till kommunen. Hela Rättvik får anses vara mycket bra planerat och strukturerat i förhållande till många andra samhällen.


Olle ärvde den befintliga gården som sedan lång tid tillbaka rivits och ersatts med bostäder, medans Gustav förmodligen fick marken där boendet idag ligger, Dalagatan 10. Hur mycket mark han fick är oklart, kanske han fick hela kvarteret...


Lillstugan började byggas i början av 1920 talet. Huset, där vandrarhemmet idag ligger, några år senare. Bostadshuset runt 1930. Före byggnationen nyttjades marken ofta av Zigenare som åkte runt i Sverige.


Tomten, som var bland de första som byggdes i området, uppfördes av Gustav Knihs. Runt 1920 byggde han Lillstugan som bestod av kök och garage. I garaget startade han en billackering. Senare byggde han huset där boendet i dag ligger som bestod av garage på markplanet för billackering och rum på övervåningen som hyrdes ut. Verksamheten utvecklades väl varför större ytor behövdes och en tillbyggnad gjordes. Det är den låga delen av huset där idag rummen 2 och 3 samt uppehållsrummet finns. Efter hans död hyrde änkan ut lokalerna till C-G Johansson som bedrev Bilelektrisk verkstad. C-G Johansson hade även en välkänd och populär dansorkester som var känd över hela Dalarna och kanske även utanför Dalarnas gränser. Han gör spelningar än idag (nov 2021). Så småningom överlät han verksamheten till Hasse Storgärds. 1977 köptes fastigheten av nuvarande ägaren Pell Sune Westhed. Därefter användes övervåningen till kontor. Verksamheten ökade och behovet av större kontorsyta krävdes. 1988-1989 byggdes hela huset om till kontor för egen verksamhet fram till ca 2004. Därefter hyrdes lokalerna ut som kontor till olika företag. Men efterfrågan på större kontorslokaler i Rättvik var inte särskilt stort, varför en ombyggnad till ett långtidsboende skedde år 2015-2016. Hyresgäster var bl a flyktingar med uppehållstillstånd som läste på SFI eller arbetade. De kom från  från Afghanistan, Syrien, Polen, Grekland, Serbien och även svenskar som arbete i Rättvik. Fast boende finns även i dag men i begränsad omfattning.

Verksamheten med Vandrarhem påbörjades under augusti 2021. Som framgår av en del bilder är övervåningen helt i originalskicks från 1920-talet utom fönster och dörrar. Detta betyder bland annat "knarrande" trapp, snedtak, hyll- och garderobsskåp byggda på plats, kamflänselement, mm. Detta bidrar till att skapa en genuin, karakteristiskt, mysig och lite annorlunda boendemiljö.